Home   Links   Archief   Oer log   KRikboekie   Fotoos   Pimlog 

   
 

[Previous entry: "Oh jezus..."] [Index] [Next entry: "Tog leven op Mars?"]

22-12-2004: "Minder dan een pakkie boter...."

Hummeltje van 244 gram
Amerikaanse artsen hebben de kleinste baby ooit op de wereld gezet. Het meisje woog bij haar geboorte in september slechts 244 gram. Het Loyola Universiteitsziekenhuis nabij Chicago, dat het nieuws pas gisteren naar buiten bracht, spreekt van een wereldrecord.
(AD)
Het meisje, Ramaisa, kwam op 19 september samen met haar tweelingzusje Hiba ter wereld via een keizersnede na een zwangerschap van 25 weken. Daartoe werd besloten omdat de moeder aan zwangerschapsvergifting (pre-eclampsie) leed. Volgens de behandelend artsen was het leven van zowel moeder als tweeling in gevaar.


pfffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff

Ramaisa en haar zusje, dat bij geboorte 600 gram woog, zijn in goede gezondheid en mogen het ziekenhuis waarschijnlijk al over een paar weken verlaten. Hoewel zeer vroeg geboren baby's met een extreem laag geboortegewicht later vaak kampen met handicaps, zijn de prognoses van Ramaisa zeer gunstig, aldus het ziekenhuis.
Volgens prof. dr. H. van Goudoever, hoogleraar neonatologie aan het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum, zou Ramaisa het in Nederland waarschijnlijk niet gered hebben. ,,Wij behandelen wel baby's die al na 25 weken geboren worden, maar in het algemeen niet als het gewicht lager is dan 500 gram. Dat heeft enerzijds te maken met het vooruitzicht van deze baby's op allerlei beperkingen in het latere leven. Anderzijds geldt dat wij eenvoudig niet over de technische middelen beschikken - beademing, infusen - om dit soort baby's adequaat te behandelen.''
Dat betekent niet dat de Nederlandse regels in beton zijn gegoten, zegt de Rotterdamse hoogleraar. ,,Wij zijn conservatiever dan collega's in landen als Amerika en Japan, hoewel we nu volop discussiėren over de grenzen aan behandeling van te vroeg geboren baby's. Wij behandelen nu bijvoorbeeld een tweeling van 24 weken. Dat doen we meestal niet, maar deze baby's ademden vrijwel meteen al zelfstandig.''

Het Loyola-ziekenhuis is trots op het wereldrecord kleinste, gezonde baby. Volgens de kliniek werden in de periode van 1936 tot nu wereldwijd slechts 62 baby's geboren met een gewicht van minder 370 gram. Het merendeel, 42, kwam ter wereld in de Verenigde Staten.

Reageer als je wilt

Naam

E-Mail (optioneel)

Homepage (optioneel)

Reactie

 
   
 

 

E-mail KRik en win een prijs! rkwint@mad.scientist.com

EasyBlog.nl
Weblog Hosting