Home   Links   Archief   Oer log   KRikboekie   Fotoos   Pimlog 

   
 

[Previous entry: "droomverklaringen deel 10 oid....."] [Index] [Next entry: "ff een blasfemisch logje...."]

24-04-2006: "moederkoek..."

Al dat gezeur van die Tom Cruise over zijn FANTASTISCHE! relatie....
Pffff wahn eikel zeg.. En nou krijgen ze een kindje en gaat ie lopen roepen dat ie dan de moederkoek gaat opeten.. WoW zeg wat een wereldschokkend nieuws... duuuuh... En dan die Giel Beelen, die op de radio gaat blèren dat ie dat ook wil.. Er zijn zat volkeren waar het heel normaal is om de moederkoek op te eten... Zelfs cavia's eten
de nageboorte op..

Een vriendin van ons heeft de moederkoeken van haar beide kinderen ingevroren... (altijd handig!) ze is er van overtuigd dat ze ooit nog eens van pas kunnen komen (meebie voor stamcel kweekje?). Ondertussen zijn haar kinderen al tieners, maar de moederkoeken liggen nog fijn in de vriezer..

Wij hebben de moederkoek van onze Tonny(6) in de tuin begraven en er een catalpa op geplant. Zijn er lezertjes die nog meer verhalen hebben over wat je met zo'n moederkoek kunt doen? In elk geval heb ik hier een recept voor een paté van moederkoek het enige niet-vegetarische gerecht waar je geen levend wezen voor hoeft dood te maken. en hier kun je er een filmpje over zien.

Paté:
Er zijn vegetariërs die eigenlijk wel van vlees houden, maar het om redenen van diervriendelijkheid niet willen eten. Voor deze mensen is er hoop: als het een beetje meezit wordt het eten van placenta’s een trend. Placenta is lekker, voedzaam, en er hoeft niemand voor te sterven, integendeel.

Het Britse blad Harper’s magazine plaatste onlangs een verslag van een familiefeestje waarop de geboorte van het kindje Indie Mo wordt gevierd. Hij is het eerste kleinkind in de familie Clears, en daarom besluit zijn oma Mary dat het feest een heel speciaal tintje moet krijgen. Piece de resistance op de dinertafel is dan ook een paté gemaakt van Indie Mo’s placenta.

In sommige culturen is het gebruikelijk dat de moeder de placenta opeet om aan te sterken na de bevalling. En wat is er mooier dan de voormalige voedselbron van het nieuwe kindje te delen met je dierbaren? Huisvriendin Sue, een ervaren kokkin, bereidt de placenta met enige aarzeling, omdat ze voor het eerst met ingrediënt te maken heeft. Maar al snel raakt ze onder de indruk van de smaak en malsheid van het vlees, en grijpt enthousiast naar de cognacfles en kruiderijen.

Hoewel alle aanwezigen een beetje griezelen van het gerecht, tasten ze uiteindelijk toch schoorvoetend toe. De paté blijkt heerlijk te smaken, en het gezelschap brengt een toast uit op het schitterende ‘genetisch materiaal’ van de familie Clears.

Een aanwezige vegetariër weigert aanvankelijk van het gerecht te proeven, omdat hij vindt dat het hier wel degelijk om vlees gaat. Maar uiteindelijk laat hij zich door de jonge vader –‘het komt toch niet van een dier?’ - overhalen om mee te smullen.

Het recept is vrij simpel: Spoel de placenta goed schoon onder de kraan, zodat alle bloedresten zijn verwijderd, en snij hem in reepjes (een verse placenta kan een paar weken in de vriezer bewaard worden). Bak de reepjes kort in een mengsel van boter en olie, samen met wat gesnipperde ui en knoflook.

Flambeer alles met een scheutje brandende cognac. Pureer nu de helft van het vleesmengsel in de keukenmachine, met een flinke klont boter, gehakte peterselie en verse salie. Voeg peper en zout toe, en het sap van een halve limoen. Hak de andere helft van het vlees grof, en roer door de zachte massa. Druk de paté in een pudding- of patévorm en laat hem enkele uren opstijven in de koelkast.

De familie Clears geeft de placentapaté als voorgerecht, op stukjes focaccia, bedruppeld met wat goede olijfolie.

Reacties: 4 reacties

Moederkoek?! Gadver-de-gadver!

Geplaatst door Danny @ 25-04-2006 08:22

@Danny: Hoe weet je dat nou? de meeste patés worden gemaakt met lever, en de moederkoek van Tonny zag der ongeveer zo uit hoor... khep eigluk wel spijt dahk um begrave heb... MAAR NIET HEUS!

Geplaatst door Capt.KRik! @ 26-04-2006 17:24

Als je salamanderpootjes/staart eet, dan hoef je er ook geen salamander voor dood te maken, want dat groeit vanzelf weer aan.

Geplaatst door jan @ 27-04-2006 22:01

@Jan: of zoals die koe uit The Hitchhukersguide to the Galaxy in het restaurant aan het einde van het heelal, speciaal gefokt dat ie het fijn vond as je hem/haar opvrat... das ook nie erg om te doene

Geplaatst door Capt.KRik! @ 28-04-2006 13:31

 
   
 

 

E-mail KRik en win een prijs! rkwint@mad.scientist.com

EasyBlog.nl
Weblog Hosting