Home   Links   Archief   Oer log   KRikboekie   Fotoos   Pimlog 

   
 

[Previous entry: "Bof..."] [Index] [Next entry: "bof2"]

06-08-2005: "ff wat saaie weblogstatistiek..."

Bloggers-universum barst uit zijn voegen..

Op internet verschijnt elke seconde een nieuw weblog –de moderne, digitale variant op het persoonlijke dagboek.

In een nieuwe telling schat het Amerikaanse onderzoeksbureau Technocrati dat het aantal blogs is uitgedijd tot 14,2 miljoen. Die populariteit heeft een keerzijde: de meeste blogs trekken amper bezoek.

Een blog is de simpelste vorm van een website. De makers hoeven alleen tekst en plaatjes in een vaststaande vorm te gieten, en kunnen buitenstaanders toestaan commentaar te geven op hun bijdragen. Grote internetbedrijven hebben het medium omarmd. Microsofts MSN, America Online (AOL) en Google bieden gratis weblog-diensten aan, waarop ze advertenties verkopen.


In maart telde Technocrati nog 7,8 miljoen blogs. De jongste cijfers, deze week bekendgemaakt, zouden wijzen op een verdubbeling elke vijf maanden. De onderzoekers maken bij hun cijfers de kanttekening dat veel bloggers hun geesteskind na enkele weken alweer verweesd achterlaten. Van alle nieuwkomers zet 55 procent drie maanden na het begin nog nieuwe bijdragen online. Dertien procent van alle bloggers ververst zijn pagina minstens een keer per week. De rest van de persoonlijke pagina's raakt al snel in coma. De wel actieve blogpopulatie voegt elke seconde 10,4 stukjes toe, heeft Technocrati geturfd. Dat komt neer op 37.500 nieuwe bijdragen elke dag en 900 duizend postings in juli.
De vraag is of er een publiek is voor al dit liefdewerk oud papier. Een peiling van Forrester Research in Cambridge (VS) onthulde eerder deze week dat maar 2 procent van de Amerikanen die zich op internet begeeft elke week een blog bezoekt. Bij de veelgebruikers van internet ligt de kijkdichtheid niet veel hoger: van hen surft 4 procent eens in de week naar een of meer weblogs. Forrester spreekt van een 'overgehypte' aandacht in traditionele media voor het cultuurverschijnsel. Het publiek voor de blogs valt in het niet bij de 70 procent van de Amerikanen die naar de zender ABC kijken, aldus de onderzoekers, of de 65 procent die een lokaal dagblad consumeert.

In Nederland houden tussen een kwart miljoen en driekwart miljoen internetters een weblog bij, bleek in april op een conferentie in Amsterdam. Het gros van die pagina's trekt amper vijf bezoekers per maand, stelde directeur Paul Molenaar van het Eindhovense bedrijf Ilse Media.

Van de bloggers is 60 procent vrouw en tussen de 15 en 30 jaar oud.

(c) Volkskrant 2005 alle rechten voorbehouden

Reageer als je wilt

Naam

E-Mail (optioneel)

Homepage (optioneel)

Reactie

 
   
 

 

E-mail KRik en win een prijs! rkwint@mad.scientist.com

EasyBlog.nl
Weblog Hosting