Home   Links   Archief   Oer log   KRikboekie   Fotoos   Pimlog 

   
 

[Previous entry: "Duiktraining....."] [Index] [Next entry: "Duikwiekent van webloggers!"]

15-08-2003: "Leven op aarde veel eerder ontstaan dan gedacht"

WASHINGTON - Wetenschappers hebben een nieuw bacterieachtig organisme ontdekt, dat hogere temperaturen kan weerstaan dan elk ander organisme en ijzer gebruikt om zijn voedsel te verbranden. Deze ontdekking leidt tot nieuwe inzichten over de tijd waarin leven op aarde is ontstaan, aldus de onderzoekers van het Universiteit van Massachusetts in het wetenschappelijke tijdschrift Science van deze week.
(NU.NL)

De ontdekking van dit organisme kan grote betekenis hebben. Vroeger was de aarde namelijk veel warmer. Als een organisme als de nu ontdekte microbe in zulke extreme temperaturen en omstandigheden kan overleven, is het leven op aarde misschien veel eerder ontstaan dan tot nu toe werd aangenomen. Ook mogelijk leven op andere planeten komt in een ander daglicht te staan.

De wetenschappers van de Universiteit van Massachussets noemen het nieuwe organisme voorlopig stam 121. De microbe bleek sterker dan alle andere bekende bacteriŽn. Het overleefde gemakkelijk een temperatuur van meer dan 120 graden Celsius. Dat is een nieuw record, want het vorige record lag tien graden lager. Ook de wijze van stofwisseling was nieuw voor de wetenschappers. De bacterie gebruikt ijzer om zijn voedsel te verbranden.

De wetenschappers waren verbaasd over deze eigenschappen. Ze voerden proeven uit op de microbe. Daaruit bleek dat het bijna onmogelijk was om het organisme te doden. Uiteindelijk werd het in een drukvat gedaan. Dit doodt normaal elk levend wezen. De bacterie bleek sterker dan verwacht, want na tien uur in het drukvat bij een temperatuur van 121 graden Celsius was de microbe nog steeds in leven. Er vond zelfs celdeling plaats. Pas bij 130 graden Celsius stierf het organisme.

Stam 121 is gevonden bij het ravijn van Juan de Fuca in de Grote Oceaan. Dat ravijn is meer dan twee kilometer diep. Er bevinden zich onderwatergeisers die chemische stoffen als ijzer en fosfor uit de ondergrond blazen. De waterdruk op die diepte is immens en er is geen zonlicht.

 
   
 

 

E-mail KRik en win een prijs! rkwint@mad.scientist.com

EasyBlog.nl
Weblog Hosting