Plastic eiland zo groot als half europa

Afvalbrij vervuilt Stille Oceaan
Door René Didde

plasticplasticAMSTERDAM - De milieuafdeling van de Verenigde Naties (UNEP) wil in december vanuit San Francisco een onderzoeksschip sturen naar de drijvende vuilnisbelt die midden in de Stille Oceaan is ontstaan uit voornamelijk plastic afval.
De kunststof ‘archipel’ wordt door oceaanstromingen bijeengedreven en zou schadelijk zijn voor zeedieren. Het plastic eilandenrijk, dat net onder het wateroppervlak zweeft, heeft een oppervlak minstens zo groot als Frankrijk, Spanje en Portugal samen. De samengeklonterde afvalberg is tien jaar geleden ontdekt, maar niemand weet hoe hij moet worden opgeruimd.
De vuilnisbelt bevindt zich in het midden van de grote wervelstroom die de Stille Oceaan omringt. Volgens deskundigen zou in de Atlantische Oceaan een vergelijkbare afvalberg kunnen ontstaan. In 2006 toonde een studie van de UNEP aan dat op elke vierkante mijl zee 46 duizend plastic deeltjes zwerven.
Uit onderzoek van de Amerikaanse milieuorganisatie Ocean Conservancy blijkt dat het plastic voor 13 procent uit wegwerpflessen bestaat, voor 9 procent uit plastic zakken en verder uit miljoenen rietjes, deksels van milkshakebekers, in zee geraakt strandspeelgoed, weggewaaid landbouwplastic, frisbees, touw en vislijnen.
Wetenschappers wijzen erop dat aan het plastic allerlei organische micro-verontreinigingen kleven. Het gaat om slecht afbreekbare bestrijdingsmiddelen, waaronder DDT, brandvertragers en pcb’s. De effecten van dergelijke stoffen op waterorganismen in de Stille Oceaan worden niet onderzocht.
Dichterbij huis gebeurt dat wel. De Nederlandse zeebioloog Jan van Franeker van het instituut Imares op Texel trof bij de maaginhoud van Noordse stormvogels gemiddeld dertig stukjes plastic aan. Bijna alle onderzochte vogels hadden met plastic in hun maag te maken. Ze raken erdoor verzwakt, omdat het onverteerbare plastic het hongergevoel wegneemt.
Bron: Volkskrant


Het wereldwijde probleem van niemand

het probleem is dat ;
iedereen weet dat het er is
iedereen wil er wat aan doen, maar
niemand die er geld in wil steken, en
niemand die die er de moeite voor doet überhaupt eens te beginnen met vissen.

ik studeer watermanagement dus hoop ooit in mijn leven een oplossing te vinden voor dit wereldwijde probleem


afbeelding van Capt KRik

Het zou al kunnen helpen als er op feesten niet van die fijne ballonnen worden opgelaten..... dat zijn er alleen uit Nederland honderdduizenden per jaar... :-(


afbeelding van Bevert

"Ze raken erdoor verzwakt, omdat het onverteerbare plastic het hongergevoel wegneemt" ... hmmmm ... er zijn genoeg dikbuikigen in deze wereld die wel wat plastic in hun maag kunnen gebruiken! ;o)


Nou over dit bericht hebben wij zaterdagmorgen aan de ontbijttafel ook even vergaderd!
Onze vijfjarige vond dat we het gewoon met een heel groot schepnet moesten opvissen.

Ik werd er een beetje verdrietig van, verderop in de krant stond namelijk nog wat aanvullende informatie waaruit bleek dat opvissen een onmogelijke (?) klus is én dat er veeeeeel meer plastic per vierkante zeemijl ronddrijven dan dat ze in het bovengenoemde stukje vermelden.

P.S. CaptKRik, gezellig en motiverend dat je zo trouw reageert bij ons!


afbeelding van Capt KRik

Ja Mo, dat kan nou eenmaal wel zo zijn, maar als er iemand het commercieel zou weten te maken dan gaat het inene wel.. Ze hebben ook de trekduif in amerika weten uit te roeien binnen 30 jaar.. en toen ze algemeen voorkwamen werd het dus donker van horizon tot horizon als die beesten het op hun heupen kregen om naar het zuiden te gaan... Is dat beetje plastic een kostenpost, dan blijft het in zee. zou het iets opleveren was het zo opgeruimd...


Ja of met die Urker visserskotters die binnenkort hopeloos werkloos ronddobberen vanwege de afnemende visstand gewoon opvissen en omwerken tot brandstof.


afbeelding van Capt KRik

Plastic is heel makkelijk terug te vormen tot brandstof.. We kunnen ook een deal sluiten met de japanners, mogen zij dat plastic opruimen voor drie walvissen..


afbeelding van Capt KRik

Heb me er wat meer in verdiept... Blijkt dat het grootste gedeelte van die zooi geen plastic zakken of flesjes zijn... Nee, het grootste deel bestaat uit plastic granules, een halffabrikaat om plastic producten mee te maken... en die dingen zijn verrekte klein.. nog lastig opvissen die zooi..


afbeelding van Capt KRik

Zouwe ze dat spul dan niet met een hopper/zuiger op kunnen slurpen?


Gebruikerslogin

Navigatie

Laatste reacties